ПИЛКОВО-МЕДОВА СУМІШ
Квітковий пилок являє собою чоловічі статеві клітини квіткових рослин. Кожна пилкова зернина складається з білків, жирів, вуглеводів, органічних кислот і мінеральних солей. У пилку є всі необхідні амінокислоти, багата гама вітамінів і ферментів, мікроелементів та фітонцидів. В пилку містяться залізо, мідь, марганець, фосфор та мікро- і макроелементи., а також речовини гормоноподібної дії. Загальна кількість харчових і фізіологічно активних речовин у квітковому пилку за наближеними і дуже неповними даними перевищує сто.
Пилок краще зберігається та засвоюється організмом у вигляді пилково-медової суміші. Завдяки різноманітному хімічному складу фізіологічно активних речовин квітковий пилок поряд з харчовою цінністю має виключно важливе лікувальне значення, як нешкідливий профілактичний засіб, який сприятливо впливає на центральну нервову систему, нормалізує роботу серця, попереджає виникнення серцево-судинних захворювань; відновлює обмін в клітинах печінки; попереджує порушення і відновлює моторику та функції шлунково-кишкового тракту; стимулює діяльність легенів, нирок, залоз внутрішньої секреції; має тонізуючі, регенеративні та протисклеротичні властивості. Квітковий пилок покращує мікроциркуляцію крові та еластичність судин, нормалізує кров’яний тиск, регулює функцію щитовидної залози, підвищує гемоглобін, запобігає утворенню ракових клітин, виявляє радіозахисну дію, виводить з організму важкі метали, токсини та отруйні речовини;знижує рівень холестерину в крові, стимулює полову систему; підвищує розумову та фізичну діяльність; запобігає старінню.
Спосіб вживання пилково-медової суміші: розсмоктувати в ротовій порожнині дітям до 6-ти років по 0,5 ч. л. 3 рази на день; старшим 6-ти річного віку і дорослим — по 1 ч. л. 3-4 рази на день до їди при нормальній і пониженій кислотності шлунка та після їди --- при підвищеній на протязі 1,5--2 місяців Дітям до 1-го року життя не давати.