Чи знаєте ви, на скільки корисний Бджолиний Пилок?
У цій статті ви дізнаєтеся: про користь пилку для людини, навіщо і як бджоли збирають пилок, а також мої рекомендації щодо застосування цього чудесного продукту.
Запилення рослин - це процес перенесення пилку з пильників на рильце пестика. При цьому тичинки - чоловічі органи, а пестик - жіночий.
Навіщо бджоли збирають пилок?
Квітковий пилок багато значить для нормальної життєдіяльності бджолиної сім'ї. Крім вуглеводів, джерелом яких є мед, бджолам необідні білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини. Все це є в квітковому пилку. Він необхідний для росту і розвитку бджіл. Без пилку бджоли не можуть виховувати розплід і молодих бджіл, виробляти віск, секрет слинних залоз і маточне молочко.
Як бджоли збирають квітковий пилок?
Процес збору пилку бджолами і перенесення його в комірки сот вивчений вченими у всіх подробицях. Бджола прокушує пильовики і заповнює пилком ротову порожнину, де вона зволожується нектаром і секретом слинних залоз. У зборі пилку беруть участь також три пари ніжок і густий волосяний покрив тіла бджоли. Зібравши пилок з декількох квіток, бджола за допомогою першої та другої пар ніжок починає її переносити в кошики задніх ніжок.
Процес перенесення найчастіше відбувається в під час польоту, а іноді під час відпочинку на квітці.
Таким чином, на кожній задній ніжці бджоли утворюється грудочка пилку, який називається бджолинним обніжжям. Прилетівши з таким обніжжям у вулик, бджола витрушує пилкові грудочки у порожні воскові комірки, а сама знову летить за взятком. Вуликові бджоли руйнують пилкові грудочки і обробляють їх секретом слинних залоз, збагачуючи своїми ферментами. Після цього пресують пилок в комірки сот і додають мед. Новоутворена суміш називається ПЕРГОЮ.
Склад бджолиного пилку.
Квітковий пилок має виключно багатий і складний склад. Вона містить всі необхідні для росту і розвитку організму поживні речовини - білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, незамінні амінокислоти, гормони і т.п.
Багато вчених говорять про бджолиний пилку, як про надзвичайно поживну та досконалу біологічну добавку. Пилок містять майже всі поживні речовини, необхідні організму людини. Він багатий білками, вітамінами (A, В1, В2, Е, Р, та ін.), мінералами, корисними жирними кислотами. У ньому налічують більш ніж 100 активних ферментів. Пилок є єдиним рослинним джерелом , який містить ексклюзивний вітамін В12. Також пилок містить широкий спектр амінокислот , які є будівельним матеріалом для білка , необхідний для створення клітин крові, шкіри, органів і кісток.
ПЕРГА перевищує пилок у 3 рази за кількістю вітамінів і мінеральних речовин, біологічної активності, поживної цінності, лікувальним властивостям, засвоєнню організмом.
Яка користь бджолиного пилку для людського організму?
Пилок благотворно впливає на центральну нервову систему, нормалізує роботу серця, відновлює обмін в клітинах печінки; попереджає порушення та відновлює моторику і функції шлунково-кишкового тракту, стимулює діяльність легенів, нирок, залоз внутрішньої секреції; має тонізуючі, регенеративні та протисклеротичні властивості. Квітковий пилок покращує мікроциркуляцію крові і еластичність судин, нормалізує кров'яний тиск, регулює функцію щитовидної залози, підвищує гемоглобін, запобігає утворенню ракових клітин, надає радіозахисну дію, виводить з організму важкі метали, токсини і отруйні речовини; знижує рівень холестерину в крові, стимулює статеву систему, підвищує розумову і фізичну діяльність; запобігає старінню.
Про його здатність омолоджувати організм, підвищувати життєву силу прискорювати темпи фізіологічного відновлення, було відомо ще в стародавньому Єгипті та Китаї.
Всі вищесказані фактори роблять пилок популярним засобом і тоніком серед атлетів і спортсменів усього світу.
Бджолиний пилок використовує майже кожен олімпійський спортсмен у світі.
Джим Хіггінс (Президент Хайленд округу асоціації бджолярів, член Американського співтовариства Апітерапії)
Мої рекомендації щодо вживання пилку.
У клінічних умовах доведено, що пилок краще зберігається і засвоюється організмом у вигляді суміші пилку і меду.
Суміш готується наступним чином: 100г пилку перемолоти в кавомолці і перемішати з 250г натурального меду (краще з рідким (наприклад Акація)). Витримати в теплому і темному місці 10-14 днів, періодично перемішуючи. Коли пилок повністю розчиниться в меді і маса стане однорідною, це означає, що суміш готова до вживання.
Мелений пилок розчиняється в меді швидше, ніж цілі гранули пилку.
Суміш пилку і меду слід вживати за 30 хв. до прийому їжі при нормальній і зниженій кислотності шлунка. Після їжі - при підвищеній кислотності шлунка. Не слід запивати водою або іншою рідиною протягом 15-20 хв.
Увага! Пилок краще засвоюється при взаємодії зі слиною, тому необхідно розсмоктувати суміш довше в роті (як льодяник). Якщо просто проковтнути або запити рідиною, це значно зменшить ефективність пилку.
Денна доза:
- Дітям до 6-ти років по 0,5 чайної ложки 3 рази на день; (приблизна витрата суміші масою 350г - 29 днів.).
- Старшим 6-річного віку і дорослим - по 1 чайної ложці 3 рази на день; (приблизний витрата суміші масою 350г - 15 днів.).
Вживати протягом 2 місяців. Потім зробити перерву 1 місяць і знову додавати в раціон.
Увага! Дітям до 1 -го року життя не давати.
Вказівки для вагітних: не вживати під час вагітності та період лактації.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість пилку і бджолиних продуктів.
Умови зберігання: Зберігати при температурі не вище +40 ° С. (Можна в холодильнику).
- Будьте здорові!
Ільченко Василь Іванович